Bovenlijnsyndroom

Gepubliceerd op 4 augustus 2019 om 14:09

Bovenlijnsyndroom

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: het bovenlijnsyndroom. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Kort gezegd is het een combinatie van symptomen die horen bij rugklachten. Rugklachten bij het paard zijn heel complex en komen bij 80% van de paarden voor. Vaak zijn de symptomen niet meteen duidelijk zichtbaar. Een paard zal in eerste instantie zijn best doen om geen pijn te uiten gezien het paard een prooidier is. Uiten van pijn betekent zwakte en dat kan als prooidier de dood betekenen. Als het paard dus pijn uit, is er al heel wat aan de hand. In eerste instantie zal het paard proberen de pijn in zijn hals, rug of bekken te gaan compenseren door een andere houding aan te nemen of door op een andere manier te gaan bewegen. Als dat niet meer helpt zal hij niet meer willen lopen, in verzet komen of kreupel worden. Het is dus van belang om de beginsymptomen te herkennen.

Bovenlijn en onderlijn:

In grote lijnen bestaat de bovenlijn uit verschillende spierketens die aan de bovenkant van het paard liggen:

  • De strekspieren van nek, hals en rug
  • De strekspieren van de heup
  • De buigspieren van de knie

De onderlijn bestaat uit verschillende spierketens die aan de onderkant va het paard liggen:

  • De buigspieren van nek, hals en rug
  • De buigspieren van de heup
  • De strekspieren van de knie

 

Als deze beide spierketens goed samenwerken en in evenwicht zijn, geven ze voldoende steun en flexibiliteit aan de wervelkolom. Bij weidepaarden is dit meestal het geval. Waar mensen op een paard gaan zitten, ontstaan er nogal eens problemen.

Van nature is het paard niet gemaakt om een mens te dragen: de rug zakt door, bekken kantelt naar voren en hoofd gaat omhoog. In de natuur is dit een vluchthouding en zorgt voor een flinke stoot adrenaline. Stress dus.

Het paard moet dus leren gewicht te dragen. Door het paard zijn onderlijn te laten aanspannen, vragen we het paard zijn rug op te bollen, zijn hals te laten zakken en zijn bekken te laten kantelen en zijn achterbeen onder te laten treden. Deze houding lijkt meer op de ‘graashouding’ waarbij endorfines vrijgemaakt worden (ontspanning)

 

Bij het bovenlijnsyndroom is er een dysbalans tussen de boven- en onderlijn waarbij er pijn en spanning in (o.a.) de bovenlijn waarneembaar is. Als spieren continue in een verkorte toestand zijn is een goede spierontwikkeling ook niet mogelijk. Spieratrofie is dan ook het gevolg. Ook de aanechting van de spieren op verschillende delen van het skelet worden pijnlijk.

De onderlijn is hierbij onderontwikkeld, te slap dus en kunnen de spieren die spieren aan de onderkant van de hals zich gaan overontwikkelen, de zgn. onderhals.

Pijn, artrose en kissing spines kunnen het gevolg zijn en het einde betekenen voor een carrière als rijpaard.

Het is dus van groot belang om de symptomen vroegtijdig te herkennen en te behandelen

Of je nou wel of geen dressuurruiter bent, realiseer je dat je op het moment dat je op je paard gaat zitten, je de paardenrug belast. Het is jouw verantwoordelijkheid om je paard te leren en te trainen om het gewicht te kunnen dragen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb