Arthrose is een aandoening aan de gewrichten. Een gewricht is de plaats waar twee botten bij elkaar komen en waar beweging plaatsvindt. De uiteinden van de botten zijn bedekt met kraakbeen en zitten aan elkaar vast met banden en een kapsel. Deze is gevuld met synovia, gewrichtssmeer. Gezond kraakbeen is heel erg glad zoals twee ijsklontjes die over elkaar glijden, waardoor het gewicht soepel kan bewegen.
Bij arthrose wordt het kraakbeen aangetast en wordt rafelig en in een verder stadium gaat het onderliggende bot vergroeien. Doordat er kraakbeengruis in het gewricht zit ontstaat er een ontstekingsreactie in het kapsel waardoor vocht ontstaat en het synovia minder goed laat functioneren. Zoals twee bakstenen die over elkaar heen schuren met daar tussen olie met water.
Het gevolg is pijn, met name aan het begin van het bewegen (startpijn) en stijfheid. Doordat het bewegen pijnlijk is gaat een paard dit vaak vermijden waardoor de gewrichten nog stijver worden. Minder bewegen zorgt ook voor slapper worden van de spieren, waardoor bewegen nog moeizamer gaat en de vicieuze cirkel is in gang gezet.
Oorzaak
De oorzaak is vaak natuurlijke slijtage door ouderdom maar ook overbelasting kan voor arthrose zorgen.
Is een paard bijvoorbeeld links gebogen, dan stuwt het linker achterbeen meer dan het draagt doordat het naast de massa geplaatst wordt. Via de rechter diagonaal komt meer gewicht op het rechter voorbeen waardoor overbelasting optreedt.
Oplossing
Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging om de smering van de gewrichten te bevorderen en de spieren sterk en soepel te houden. Weidegang!
Bewegen kan ook pijnlijk zijn, dus soms is het wenselijk om pijnstilling/ ontstekingsremmer te gebruiken. Hiervoor kan je je richten tot je dierenarts.
Het is ook belangrijk om op de juiste manier, gedoseerd te gaan trainen, zodat je paard symmetrisch en met meer gewicht op het achterbeen leert te bewegen en zo de problemen verlicht. Dit kan onder het zadel maar aan de hand, zonder ruitergewicht, is voor het paard makkelijker.
Schoudervoor en schouderbinnenwaarts zijn goede oefeningen hiervoor. Het zorgt ervoor dat het binnenachterbeen goed onder de massa wordt geplaatst en gewicht overneemt van de voorhand. Door het paard op beide handen in de juiste lengtebuiging te rijden, komt de binnenheup naar voren, waardoor het binnenbeen kan ondertreden en gewicht gaat dragen.
Fysotherapie helpt om het paard te ondersteunen in de training. Zo kunnen de spieren voor een training soepeler gemaakt worden door middel van warmte, massage en rekoefeningen. Daarnaast kan ik je helpen bij het correct trainen van je paard.
Dus: Arthrose, einde oefening? Juist niet, alleen waarschijnlijk wel op een andere manier dan je gewend was. Neem de tijd en geef jezelf en je paard een kans. Er zijn paarden die ondanks arthrose toch nog op niveau kunnen meedraaien.
Hebben jij en je paard hulp nodig bij de behandeling van arthrose? Bel me dan of stuur een berichtje:
Duret paardenfysiotherapie, 06-42127677
Groetjes, Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties